Het historische merk Tartufi Ponzio is in 1947 ontstaan in Alba. Sinds de oprichting heeft het bijgedragen om truffel bekend te maken en te waarderen over de hele wereld. Witte, Zwarte en Zomertruffels van Tartufi Ponzio worden gezocht in Piemonte, de regio welke bekend staat als de beste ter wereld wat betreft truffelkwaliteit. Hier maakt Tartufi Ponzio fantastische truffelproducten van. Afhankelijk van het seizoen biedt Tartufi Ponzio de beste lokale oogst: truffels uit de regio Piemonte, uiterst vers, geselecteerd met competentie en nauwkeurigheid.
Wij zijn trots dat wij hun verse truffels én overheerlijke producten als enige in Nederland mogen toevoegen aan ons assortiment.
Historie
Tartufi Ponzio ligt in het historische centrum van de stad Alba, de hoofdstad van de Langhe én van de witte truffel. Alba staat bekend om zijn duizend jaar oude geschiedenis, die begon in de tijd van het Romeinse Rijk. Toen werd Alba nog Pompeia genoemd, en was het een van de handelscentrum in Noord-Italië. Het huidige historische centrum lay-out doet nog steeds middeleeuws aan met zijn smalle straten, paleizen en verschillende torentjes.
Langhe en Roero; het erfgoed!
Het gebied van Langhe, Roero en Monferrato is gelegen in de zuidelijke hoek van de regio Piemonte, gekenmerkt door hooggelegen oude dorpjes en kastelen op de glooiende heuvels. Sinds 2014 is dit gebied is erkend als UNESCO Werelderfgoed en opgenomen in de lijst van wereldwonderen. Dit vanwege de schoonheid van het landschap en de rijkdom van de haar producten. Waaronder ook onze truffelproducten.
Witte en zwarte truffel; wat is het verschil?
Het belangrijkste verschil tussen witte en zwarte truffel ligt in hun smaak, geur en uiterlijk. Witte truffels worden voornamelijk in Italië gevonden, met name in de regio’s Piemonte en Toscane. Zwarte truffels worden ook in andere delen van Italië gevonden, maar ook in andere landen zoals Frankrijk en Spanje.
Beide truffelsoorten hebben hun eigen unieke kenmerken en worden veel gebruikt in de gastronomie. Witte truffels zijn over het algemeen wel duurder dan zwarte truffels. Dit vanwege hun zeldzaamheid en intensere smaak. Ze worden vaak beschouwd als een delicatesse en hebben daarom een hogere marktwaarde.
Verschil in smaak
Witte truffels hebben een unieke en complexe smaak. Het heeft een sterke, aardse en nootachtige smaak met hints van knoflook en een lichte muskusachtige ondertoon. De smaak wordt vaak beschreven als delicaat en verfijnd, met een intensiteit die varieert afhankelijk van de rijpheid en kwaliteit van de truffel.
Zwarte truffels hebben over het algemeen een mildere en minder intense smaak. Ze worden vaak omschreven als iets fruitig en zoet. Sommige mensen vergelijken het ook met de smaak van champignons. De smaak van zwarte truffel is zeer delicaat en kan een gerecht naar een hoger niveau tillen.
Veschil in geur
Witte truffels hebben een sterke en karakteristieke geur die vergelijkbaar is met knoflook.
Zwarte truffels hebben ook een aangename geur, maar deze is minder sterk en intens in vergelijking met witte truffels.
Verschil in uiterlijk
Witte truffels hebben een lichtgele tot donkerbruine kleur met een ruw oppervlak en een onregelmatige vorm.
Zwarte truffels zijn zwart van kleur en hebben een ruw en hobbelig oppervlak.
Hoe bewaar je verse truffel?
Deze delicate lekkernijen worden beschouwd als een culinaire delicatesse. Het is dus heel belangrijk om de versheid te waarborgen om de maximale smaak en aroma van de truffel te behouden.
Verse truffels moeten daarom op de juiste manier worden bewaard om bederf te voorkomen. Hun leven is kort en om er optimaal van te genieten, moeten ze binnen een paar dagen na de oogst worden gegeten.
Er zijn echter enkele trucs waarmee je de truffels een paar dagen langer kunt bewaren:
1. Wikkel elke truffel, zonder de grond te verwijderen, in stoffen of papieren servet.
2. Vervang servetten dagelijks.
3. Bewaar het in de koelkast (+2°C/+4°C) zodat het kan “ademen” in een container die niet hermetisch is afgesloten.
Het is goed om te weten dat zuivelproducten, eieren en vlees, die in de buurt worden bewaard, het truffelaroma absorberen. En wanneer de truffel rubberachtig begint aan te raken, is het aan te raden om hem onmiddellijk te gebruiken, omdat hij dan de maximale rijpheid heeft bereikt.