In 1972 kwamen ongeveer 100 landbouwproducenten uit het Chianti Classico-gebied en het platteland rond Florence samen in een coöperatie. Het doel betrof het bevorderen en beschermen van het milieu en het behouden van de originele smaken en tradities die verbonden zijn met de ‘extra vergine olijfolie’. Zo wordt tot vandaag de dag in het hart van Chianti Classico, aan de oevers van de rivier de Greve hard gewerkt aan de meeste hoogwaardige olijfolie van Toscane. Momenteel zijn er meer dan 180 olijven kwekers aangesloten bij Frantoio del Grevepesa. Dit gaat van kleine boerderijen tot de grote. De productiecapaciteit ligt op 300.000 liter per jaar.
De olijfgaarden van de leden strekken zich uit over het gebied tussen de provincies Florence en Siena. Dit gebied wordt gekenmerkt door talrijke verschillende olijfbomen zoals; Frantoio, Moraiolo, Leccino en Pendolino. Deze diversiteit draagt bij aan het unieke karakter van de geproduceerde oliën.
De olijvenoogst vindt plaats tussen oktober en december, afhankelijk van de rijping van de verschillende olijfbomen. De oogst gebeurt handmatig en wordt ‘strippen’ genoemd. Vaak wordt dit gedaan met behulp van elektrische of pneumatische geleiders. Het persen vindt plaats binnen 12/24 uur na de oogst. Door een centrifuge proces wordt de olijfolie gescheiden tot een absolute uitmuntende kwaliteit extra vergine olijfolie.
Hoe herken je een hoge kwaliteit olijfolie?
De kwaliteit van een olie wordt in wezen bepaald door zijn reuk en smaak. Een olie die extra vergine olijfolie wordt genoemd, moet niet alleen vrij zijn van gebreken, maar ook duidelijk waarneembare fruitige tonen hebben. Een olijfolie van hoge kwaliteit heeft een frisse geur met duidelijk te onderscheiden kenmerken die herinneren aan de plantenwereld.
Je ruikt onder andere gras, tomaat, en aromatische planten. De smaak is aangenaam in de mond, heeft tonen van bitter en kruidig. Daarnaast zal het bij het doorslikken een prikkelend gevoel geven in de keel. Dit is hét teken dat je een hoge kwaliteit olijfolie proeft. Afhankelijk van de olijven en hun rijpheid die zijn gebruikt bij het persen kan dit verschillen in intensiteit.
Certificeringen
Vanaf 2004 beschikt Frantoio del Grevepesa over een biologische certificering.
In de 2012 heeft Frantoio del Grevepesa ervoor gekozen zich te laten certificeren door de kwaliteitsnormen aan te nemen van BRC en IFS. Dit is de belangrijkste internationale certificeringen voor kwaliteit in de toeleveringsketen van de producten van de grootschalige detailhandel (GDO).
Frantoio del Grevepesa is geregistreerd bij het Chianti Classico Consortium en geautoriseerd om extra vergine olijfolie te produceren.; Protected Designation of Origin Chianti Classico.
Frantoio del Grevepesa s ook gemachtigd om extra vergine olijfolie te produceren; Toscana Protected Geographical Indication met ook nog de extra vermelding; “Colline di Firenze”.