Il Podere del Fontanaccio is gevestigd in het prachtige Toscane. Het betreft een familiebedrijf waarin iedereen een rol heeft in de bedrijfsvoering. De productie van de honing gebeurd met vier bijenstallen, samengesteld uit ongeveer honderd bijenkorven, gelegen in verschillende gebieden in Toscane. Afhankelijk van de jaargang komen hier drie producties uit voort.
Acacia honing
Deze honing wordt verzameld door bijen van Robinia-planten die ook wel acacia worden genoemd. Het is een peulvrucht met een struikachtige/boomachtige structuur en een haalbare hoogte van 20 meter, en met een karakteristieke witte vlinderdasbloem tussen april en mei. De belangrijkste kenmerken van honing zijn de hoge aanwezigheid van fructose, waardoor het het belangrijkste kenmerk is van niet kristalliseren en een hoge zoetkracht, maar met lage hoeveelheden minerale zouten, enzymen en zuurgraad. Het is over het algemeen vloeibaar en helder, met kleuren variërend van kleurloos tot strogeel.
Aroma: bloemig, honing, boter, was, licht fruitig. Zeker lief. Het aroma is delicaat niet persistent, zonder nasmaak. Denk aan vanille, gesuikerde amandel, vers geschilde amandel.
Perfect om te combineren: yoghurt, ijs, koffie, zachte of verse kazen, maar ook met die wat meer pit zoals Parmezaanse kaas. Veel gebruikt in desserts.
Kastanje honing
Geproduceerd van de bomen die ooit de basis waren van hoge heuvels en berggewassen. Bomen die tot 30 m hoog kunnen worden. De honing wordt door de bijen verzameld uit de typische gele bloemen welke bloeien tussen juni en juli. De honing is over het algemeen vloeibaar óf met een zeer langzame kristallisatie, als gevolg van het hoge fructosegehalte. De kleur van deze honing is van donker amber tot bruin.
Aroma en smaak: een intense geur en smaak, bitter, niet erg zoet, zeer persistent. Zowel in de neus als in de mond zijn de hints: aromatisch, scherp, groen – kruidachtig, hout, tannine, gekookte kikkererwten. Met de klassieke bittere noot die typerend is voor deze honing, vooral in de nasmaak. Zeer sterk in de mond.
Perfect om te combineren: voor deze eigenschappen is het ideaal om het te combineren met ricotta kaas, pecorino kaas en geitenkaas.
Millefiori (zomer honing)
Misschien is het de meest klassieke honing van Il Podere del Fontanaccio. Het is een honing die bijna aan het einde van het seizoen wordt geoogst. Het omvat alle typische bloemen van het gebied, variërend van de vlaktes tot de heuvels. Bloemen welke bloeien van april tot juli. Het is een honing die elk jaar anders is. Want elk jaar veranderen gewassen en type bloemen in het gebied. De honing heeft een donkere kleur
De voornaamste bloemen die we kunnen noemen zijn: Acacia, Linde, Lavendel, Klaver, Zonnebloem, Braam, Kaasjeskruid, Alfalfa, Kastanje, Rozenbottel, Honingdauw en vele andere kruidachtige planten die typisch zijn voor het gebied Toscane. Het is een “warme” honing die doet denken aan de zomer. Zeer dicht. Het heeft de neiging om na verloop van tijd met de komst van de winter min of meer fijn te kristalliseren.
Aroma en smaak: rijk aan smaken en ruikt erg zoet. Het heeft hints van hooi en karamel.
Perfect om te combineren: Uitstekend in combinatie met alle gerijpte of half gerijpte kazen.