Beleef Italie Officinae Defrutum Balsamico Azijn

Onze partner Officinae Defrutum biedt een rijk assortiment aan balsamico-azijn en andere Italiaanse specialiteiten. Deze producten worden geproduceerd door (de familie Leonardi volgens traditie die) al vier generaties lang van vader op zoon wordt doorgegeven.

De boerderij is gelegen op het platteland van Modena en biedt exclusieve producten die zijn verkregen uit de verwerking van de twee typische druivensoorten van het gebied van Modena: de Lambrusco- en de Trebbiano druif. Alle producten van Defrutum worden gemaakt met de ingrediënten van de lokale wijngaarden rondom de boerderij. De meeste van deze twee kwaliteiten druiven is het basisingrediënt voor de balsamico die rijpt in de talrijke houten vaten die zich op de zolders van de “Acetaia” bevinden.

De oude azijn heeft een zeer oude oorsprong; de literatuur getuigt dat het werd gebruikt als een “kostbaar geschenk” dat werd aangeboden aan edelen, koningen en intellectuelen als teken van respect, vrede of om wat contributie te betalen. Het werd ook opgenomen in de bruidsschat voor dames vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en hoge waarde. Dankzij Giacomo Casanova die het vroeger aan zijn geliefden aanbood, verspreidde de afrodisiacum-reputatie van de gerijpte balsamico zich, maar het staat vooral bekend om zijn spijsverterings-eigenschappen, dit is de reden waarom een gerijpte balsamico (dikker en zoeter) kan worden gebruikt puur als after-dinner.

Defrutum Balsamico Azijn Modena igt Beleef italie
Defrutum Balsamico Azijn Modena igt Beleef italie
Defrutum Balsamico Azijn Modena igt Beleef italie
Defrutum Balsamico Azijn Modena igt Beleef italie

Traditioneel proces

1. Plukken van typisch Modena-druiven en  onmiddellijke persing om het sap te verkrijgen.

2. Koken van het sap tot een geconcentreerde most.

3. Fermentatieproces om sap in azijn te veranderen.

4. Rijping van de most in houten vaten in de “Acetaia” (zolders van de huizen op de boerderij, erg koud in de winter en erg heet in de zomer) om het natuurlijke fermentatie- en concentratieproces te bevorderen.

5. Jaarlijkse overheveling van de sap (travasi) in verschillende vaten voor extra smaak.

defrutum beleef italie balsamico azijn

Wat zijn de verschillen tussen de balsamico's die wij hebben?

Wij hebben momenteel drie balsamico’s in ons assortiment. Waaronder twee balsamico azijnen, de Defrutum Balsamico Azijn Modena IGP en de Defrutum Balsamico Condiment. De Saba is een balsamico zonder azijn en enkel van druivenmost. 

1. Defrutum Balsamico Azijn Modena IGP

Omschrijving
De Defrutum Balsamico Azijn Modena IGP is een productcombinatie van gekookte druivenmost en wijnazijn.

Erkenning IGP
In juli 2009 ontving Balsamico Azijn van Modena de Erkenning van de IGP (Beschermd Geografische identificatie) door de Europese Commissie en wordt streng gecontroleerd op de juiste productievoorwaarden.

Ingrediënten en regels
De producten moeten gemaakt zijn met wijnazijn en gekookte druivenmost (minimaal 20%). Alhoewel de regels staan de toevoeging van antioxidanten en/of kleuring door middel van karamel toestaan, voegt Defrutum GEEN antioxidanten of karamel toe in haar Balsamico Azijnen van Modena IGP.
Om de IGP-erkenning en IGP-afdichting te krijgen, moet het product minimaal 60 dagen in houten vaten worden gerijpt. De jongste Balsamico Azijn IGP van Defrutum is 1 jaar oud. De minimale zuurgraad toegestaan is 6%.

Communicatie leetijd en rijping
In verband met de regelgeving mag Balsamico Azijn van Modena IGP geen jaartallen of het woord “jaar” (anno) weergeven om de leetijd van het product aan te duiden. Daarom heet iedere producent zijn eigen manier om de leetijd van de balsamico azijn weer te geven. Defrutum gebruikt een ‘Kroon’ systeem. Elke ‘Kroon’ betekend 2 jaar rijping. Ofwel 1 kroon = 2 jaar, 2 kronen = 4 jaar, 3 kronen = 6 jaar etc. 
De rijping en kwaliteit van producten worden gegarandeerd door de integriteit van de producent. 

2. Defrutum Balsamic Condiment

Omschrijving
De Defrutum Balsamic Condiment is een product van gekookte druivenmost van geselecteerde druiven uit het gebied van Modena. Omdat er geen wijnazijn wordt toegevoegd is de smaak van de Balsamico Condiment iets zoeter (minder zuur).

Ingredïenten
Defrutum Balsamic Condiment wordt geproduceerd met 100% gekookte gecertificeerde
druivenmost van Lambrusco en Trebbiano druiven, geteeld op de Leonardi boerderij. Daarna wordt de most gerijpt in de houten vaten van de familie. De zuurgraad ligt rond de 5%.

Communicatie leetijd en rijping
Het gebruik van het woord “jaar” of zijn synoniem “anno” is verboden omdat het gebruik van cijfers niet is toegestaan. Defrutum gebruikt daarom het woord “Travaso” wat refereert aan de overheveling van het ene naar het andere vat gedurende de rijping. Ondanks dat er geen regelgeving is voor de tijd die zit tussen het overhevelen van het ene naar het andere vat, doet Defrutum dit eens per jaar. Dus wanneer men spreekt over 4 “Travasi”, 4 vaten ofwel correspondeert dit met 4 jaar rijping. De rijping en kwaliteit van producten worden gegarandeerd door de integriteit van de producenten.

3. Saba - Gekookte Druiven Most

Omschrijving
De Saba is een natuurlijke zoetstof geproduceerd door het langzaam koken van de Trebbiano en
Lambrusco druiven most.
Het is een perfect product in plaats van suiker of honing om een zoete twist te geven aan een
fruitsalades, roomijs en sorbets, cheesecakes, sterke of milde kaas, yoghurt, en warme of koude dranken.

Ingrediënten
De druiven most wordt minimaal 36 uur gekookt om een dik fruitig product te krijgen. Daarna rijpt het in houten vaten voor extra smaak en een natuurlijke verzuring.